Opas: Mitä asennus- ja huoltotöitä vuokralainen saa tehdä?

Mietitkö, mitä huolto- ja asennustöitä voit vuokralaisena tehdä itse turvallisesti ja lain mukaisesti? Saatat haluta säästää aikaa ja rahaa hoitamalla pieniä kotitöitä omin käsin, ja olet aivan oikeassa! On silti tärkeää tietää, mitkä tehtävät ovat sallittuja ilman lupaa ja mitkä edellyttävät vuokranantajan hyväksyntää tai ammattilaista.

Väärin tehdyt asennukset voivat aiheuttaa vahinkoja, jotka jäävät vuokralaisen korvattaviksi. Siksi annamme myös konkreettisia vinkkejä, jotka auttavat sinua välttämään yleisimmät virheet. Muista tarkistaa vuokrasopimuksesi ehdot, sekä mitä kotivakuutuksesi kattaisi vahinkojen varalta. Useimmat sallitut asennus- ja huoltotoimenpiteet on kuitenkin helppo toteuttaa. Aloitetaan siis tutustuminen niihin!

Miten vastuunjako toimii asennus- ja huoltotöissä?

Vuokralaisella on vastuu olla tietoinen vuokrasopimuksesi ehdoista, jotka saattavat tehdä joistakin normaalisti sallituista asennus- ja huoltotöistä luvanvaraisia. Tämä johtuu siitä, että ne liittyvät jollain tavalla yhteisiin vesijärjestelmiin, sähköjärjestelmiin, energiankäyttöön, paloturvallisuuteen tai vesivahinkoriskiin. Yleisimpiä esimerkkejä ovat: Siirrettävät ilmastointilaitteet, siirrettävät lämmityslaitteet, astianpesukoneen asennus, pyykinpesukoneen asennus muualle kuin märkätilaan, pienten kalusteiden kiinnittäminen kiinteisiin rakenteisiin, sekä tiivisteiden vaihto hanassa tai suihkussa.

Vuokranantajan vastuu

Kunhan vuokralainen noudattaa vuokrasopimusta, niin vuokranantajalla on ensisijainen vastuu siitä, että hänen vuokralaiselleen antamat luvat ovat linjassa taloyhtiön sääntöjen ja asunto-osakeyhtiölain kanssa. Vuokranantajan kuuluu selvittää, mitkä toimenpiteet vaativat taloyhtiön luvan, ja varmistaa, että luvattomat työt eivät tapahdu. Vuokralainen voi perustellusti luottaa siihen, että vuokranantaja tietää taloyhtiön käytännöt ja ottaa ne huomioon antaessaan luvan.

Vaikka vuokranantajalla on päävastuu taloyhtiön sääntöjen noudattamisesta, vuokralaisella on huolellisuusvelvollisuus. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vuokralaisen tulee toimia järkevästi ja varovaisuutta noudattaen tilanteissa, joissa on syytä epäillä, että suunniteltu työ voisi olla taloyhtiön sääntöjen vastainen tai luvanvarainen. Yleensä nämä tilanteet eivät kohdistu pieniin asennus- ja huoltotoimenpiteisiin, jotka ovat tämän artikkelin pääpainona.

Mitä töitä vuokralainen saa tehdä itse?

Vuokralainen saa pääsääntöisesti tehdä pieniä huolto- ja asennustöitä ilman erillistä lupaa vuokranantajalta tai selvitystä taloyhtiön säännöistä. Tällaiset työt eivät vaikuta asunnon kiinteisiin sähkö- tai vesijärjestelmiin. Suurin osa niistä on yksinkertaisia ja turvallisia, joten maallikkokin voi toteuttaa ne itse. Onnistuminen edellyttää silti joskus tarkkuutta, ja oikeilla menetelmillä säästyy ylimääräiseltä vaivannäöltä.

Sähkölaitteiden asennus ja huolto

Vuokralainen saa tehdä itse vain yksinkertaisia ja turvallisia sähkölaitteiden asennus- ja huoltotöitä, jotka eivät vaadi muutoksia asunnon sähköjärjestelmään. Sallitut toimenpiteet sisältävät esimerkiksi seuraavat.

Lampun vaihto kiinteään valaisimeen

Kiinteän kattovalaisimen tai seinävalaisimen lampun vaihtaminen on sallittua, jos vaihdat pelkän polttimon kattovalaisimeen tai seinävalaisimeen. Katkaise aina sähkövirta sulakkeesta tai pääkytkimestä ennen lampun irrottamista. Jos mahdollista, varmista jännitteettömyys esimerkiksi testikynällä.

  • Vinkki: LED-lamput kestävät pidempään ja kuluttavat vähemmän sähköä.

Mikroaaltouunin lampun vaihto

Useimmissa mikroaaltouuneissa lampun vaihtaminen ei vaadi laitteen purkamista, vaan lampun kotelo on helposti irrotettavissa. Tarkista käyttöohjeista oikea lampputyyppi ennen vaihtamista. Varmista, että mikroaaltouuni on irrotettu verkkovirrasta ennen työn aloittamista. Irrota mikroaaltouunin lampun kotelo ja vaihda polttimo, mikäli se on ohjeiden mukaan helposti saavutettavissa. 

  • Vinkki: Tarkista käyttöoppaasta oikea lampputyyppi.

Pistorasian kannen vaihto tai kiristys

Pistorasian kannen vaihtaminen tai kiristys on yksinkertainen työ, jonka voi tehdä ruuvimeisselillä, kunhan et koske kannen alla oleviin johtoihin. Katkaise virta aina sulakkeesta tai käyttökeskuksesta ennen työn aloittamista, ja varmista, että pistorasia ei ole jännitteellinen.

Tärkeää: Älä koske taustalla oleviin johtoihin.

Siirrettävien ilmastointilaitteiden asentaminen

Siirrettävien ilmastointilaitteiden, käyttö ei yleensä vaadi erityisiä lupia, mutta niiden asennuksessa on otettava huomioon laitteen tekniset vaatimukset ja turvallisuus. Mikäli laitteen asentaminen edellyttää kiinteitä muutoksia asuntoon, kuten seinään kiinnityksiä, vuokranantajan lupa on aina tarpeen.

Tärkeää: Varmista, että laitteen poistoilmaputki tai kondenssivesiletku ohjataan asianmukaisesti, jotta vältetään kosteus- tai vesivahingot.

Siirrettävien lämmityslaitteiden käyttö

Siirrettävien lämmityslaitteiden, kuten sähköpattereiden tai puhallinlämmittimien, käyttö ei yleensä vaadi erityisiä lupia, sillä ne eivät vaadi kiinteitä asennuksia. Näiden laitteiden käytössä on kuitenkin huomioitava sähkölaitteen teho ja asunnon sähköjärjestelmän kapasiteetti. Mikäli laitteen käyttö aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta tai vaatii sähköjärjestelmän muutoksia, vaaditaan vuokranantajan lupa sekä sähköalan ammattilaimen.

Tärkeää: Aseta lämmityslaite tukevasti palamattomalle alustalle, vältä liian läheistä sijoittamista muihin esineisiin ja noudata valmistajan turvallisuusohjeita paloturvallisuuden varmistamiseksi.

Pienten kalusteiden asentaminen

Esimerkiksi keittiön pienempien kalusteiden, kuten hyllyjen tai valaisimien asentaminen ei yleensä vaadi lupaa, mutta voi vaatia tarkkuutta ja oikeita työkaluja. Ammattilainen voi varmistaa, että kalusteet ovat tukevasti kiinni tai vahingoita asunnon rakenteita myöhemmin irrotettaessa.

Tärkeää: Käytä sopivia työkaluja ja kiinnitystapoja, jotta asennus on turvallinen eikä vahingoita pintoja.

Muut sähkötyöt

Sähköturvallisuuslain mukaan seuraavat ovat sallittuja tehdä itse:

  • Automaattisulakkeen palautus, eli napsautus takaisin päälle sähkökaapista.
  • Tulppasulakkeen vaihto, eli palaneen sulakkeen korvaaminen uudella sähkökaapista.
  • Vikavirtasuojan palautus, eli vikavirtasuojakytkimen napsauttaminen takaisin päälle lauetessa.
  • Lampun vaihto, eli tavallisen hehkulampun, LED-lampun tai loisteputken vaihtaminen.
  • Loisteputken sytyttimen vaihto, eli valaisimen sytyttimen vaihtaminen uuteen.
  • Jännitteettömyyden tarkistus, eli tarkistus hyväksytyllä jännitteenkoettimella ennen työn aloittamista.
  • Jatkojohdon korjaus tai teko, eli yksivaiheisen jatkojohdon valmistus tai rikkoutuneen korjaaminen.
  • Pistotulpan vaihto, eli lampun tai muun laitteen sähköpistokkeen vaihtaminen uuteen.
  • Johdon välikytkimen vaihto, eli pöytävalaisimen johdon katkaisijan vaihtaminen.
  • Valaisimen kytkeminen liittimeen, eli kattovalaisimen liittäminen “sokeripalaan”.
  • Lampunpitimen vaihto, eli lampunpitimen vaihtaminen esimerkiksi pöytävalaisimessa.
  • Valaisinliittimen vaihto, eli vanhan “sokeripalan” korvaaminen valaisinliitinpistorasialla.
  • Valaisinpistotulpan asennus, eli pistotulpan kiinnittäminen valaisimen johtoon.
  • Pistorasian tai kytkimen kansien irrotus ja kiinnitys, eli kansien poistaminen esimerkiksi maalausta varten.
  • Matalajännitteisten laitteiden asennus, eli esimerkiksi 12 voltin laitteiden asennus valmistajan ohjeiden mukaan.
  • Harrastustoiminnan sähkölaitteet, eli elektroniikan rakennussarjojen kokoaminen tai korjaaminen turvallisilla jännitteillä.

Pyykinpesukoneen asentaminen

Pesukoneen asentaminen valmiisiin vesiliitäntöihin on yleensä sallittua ilman vuokranantajan lupaa, etenkin jos se sijaitsee märkätilassa. Työhön kuuluu poistoputken liittäminen viemäriin ja tuloletkun kiinnitys vesiputkeen. Käytä vesitiivisteitä ja kiristä liitokset varovasti mutta riittävän tiukasti – liian kova kiristäminen voi vahingoittaa kierteitä. Varmista myös, etteivät letkut ole taittuneet tai väärin asennettuina.

Pienet kalusteisiin liittyvät huoltotyöt

Kalusteisiin liittyvät pienet säätötyöt ovat sallittuja ilman vuokranantajan lupaa, sillä ne eivät vaikuta asunnon kiinteisiin rakenteisiin.

Vetimien ja kaapinovien kiristäminen

Jos kaapinovet ovat löystyneet tai vetimet heiluvat, vuokralainen voi kiristää ne itse ruuvimeisselillä. Tämä parantaa käyttömukavuutta ja ehkäisee vaurioita. Jos ovi ei pysy kiinni, tarkista myös saranat. Jos kaapinovi ei sulkeudu kunnolla, tarkista myös saranoiden säätöruuvit..

  • Vinkki: Sopivan kokoinen ruuvimeisseli estää ruuvinkantojen vioittumisen. 

Tiivisteiden vaihto hanassa tai suihkussa

Jos asunnossa on vanha putkisto, niin liitoksia avattaessa tai tiivisteitä vaihtaessa kannattaa olla erityisen varovainen, koska putken kierteet voivat olla hauraita. Poista vanha tiiviste huolellisesti ennen uuden asentamista, jotta varmistat tiiviin liitoksen. Muista sulkea veden virtaus ennen työn aloittamista joko hanan sulkuventtiilistä tai, jos sellaista ei ole, päävesihanasta, joka sijaitsee yleensä taloyhtiön tiloissa. Keittiön ja kylpyhuoneen alakaapista löytyy useimmiten erilliset sulkuventtiilit, joita on helppo käyttää.

  • Vinkki: Valitse laadukkaat tiivisteet, jotka kestävät kulutusta ja takaavat pitkäaikaisen tiiviyden.

Mihin töihin vaaditaan lupa vuokranantajalta?

Joissain huolto- ja asennustöissä on kyseessä sellaisista töistä, jotka voivat vaikuttaa kiinteisiin järjestelmiin, kuten vesijohtoihin tai sähköverkkoon. Luvan kysymällä vuokralainen ei joudu vastuuseen toimenpiteistä mahdolllisesti aiheutuvista vahingoista. Lisäksi se antaa vuokranantajalle mahdollisuuden tarvittaessa järjestää ammattitaitoinen tekijä.

Jos yhtään epäröit omaa osaamistasi, niin käänny ammattilaisen puoleen, vaikka vuokranantaja ei sitä edellyttäisikään. Taloyhtiön tai vakuutusyhtiön korvausvastuu saattaa olla rajallinen, jos vahinko johtuu omatoimisesta asennusvirheestä.

Astianpesukoneen asentaminen valmiisiin liitäntöihin

Jos keittiössä on valmiit vesijohto- ja viemäriliitännät sekä pistorasia, niin asennus on sallittua vuokranantajan luvalla. Testaa asennus valvotusti ensimmäisten käyttökertojen aikana, jotta mahdolliset vuotokohdat havaitaan ajoissa. Jos astianpesukoneelle ei ole valmiita liitäntöjä, niin asentaminen vaatii vuokranantajan luvan lisäksi ammattilaisen.

Astianpesukoneen asentaminen ilman valmiita liitäntöjä

Jos astianpesukoneelle ei ole valmiita liitäntöjä, niin asentaminen vaatii ammattilaisen.  

Kalusteisiin ja rakenteisiin vaikuttavat toimenpiteet

Jos joudutaan poraamaan läpivientejä tai siirtämään vesipisteitä, ne vaativat ammattilaisen, joka kuuluu tässä tapauksessa vuokranantajan järjestettäväksi. Kiinteiden kalusteiden, kuten keittiökaapistojen asennus tai siirtäminen voi vaikuttaa seinärakenteisiin, LVI- ja sähköasennuksiin sekä asunnon ulkonäköön.

Lieden asentaminen

Lieden asennus koskee sekä sähkö- että mahdollisesti vesijärjestelmää (induktioliesissä tai liesissä, joissa on kiinteä uuni). Lieden asentaminen vaatii ammattilaisen, mikäli kyseessä ei ole vapaasti seisova, tavalliseen pistorasiaan kiinnitettävä liesi.

Vesijärjestelmään liittyvät työt

Pyykinpesukonetta lukuunottamatta kaikki asennustyöt, joissa liitetään laite talon vesijohtoon tai viemäriverkostoon, vaativat ammattilainen. Tämä johtuu siitä, että väärin tehdyt liitännät voivat aiheuttaa vakavia vesivahinkoja, joista vastuu voi siirtyä vuokralaiselle. Näihin kuuluu mm. WC-istuimen, hanan, suihkun tai lavuaarin vaihtaminen.

Sähköjärjestelmään liittyvät työt 

Sähkötyöt, jotka koskevat talon kiinteitä järjestelmiä, vaativat ammattilaisen. Tämä sisältää esimerkiksi sähköliitäntöjen muuttamisen ja kiinteiden laitteiden asentamisen. Näihin kuuluu kiinteät sähköliedet, pistorasian uusiminen tai siirtäminen, useimpien  lisälämmittimien, kuten sähköpattereiden asentaminen, sekä lämminvesivaraajaan liittyvät työt. Ilmalämpöpumpun asentaminen vuokra-asuntoon vaatii aina sekä vuokranantajan että taloyhtiön luvan., sillä se saattaa vaikuttaa taloyhtiön rakenteisiin tai rakennuksen ulkonäköön.

Miten välttää yleisimmät vahingot ja virheet?

Huolimattomuus asennus- tai huoltotöissä voi aiheuttaa ongelmia. Alla muutamia vinkkejä, joiden avulla voit minimoida riskit ja välttyä kalliilta vahingoilta.

Katkaise sähkö aina ennen laitehuoltoa, sillä sähköiskun tai oikosulun vaara vähenee huomattavasti. Käännä sulaketaulusta pois päältä juuri se sulake, jonka piiristä laite saa virtansa. Testaa varmuuden vuoksi pistorasia tai laite testikynällä.

Käytä asianmukaisia työkaluja.. Esimerkiksi jos vaihdat suihkun tiivisteen, pieni siipimutteriavain tai jakoavain riittää yleensä. Liian iso tai huonosti istuva työkalu voi lipsahtaa, rikkoa osan tai vahingoittaa kierteitä.

Tarkista lopputulos jotta varmistut asennus- ja huoltotoimenpiteiden onnistumisesta. Valvo laitteen toimintaa ensimmäisellä kerralla.

Ole tietoinen korvausvastuista, sillä vakuutusyhtiö voi evätä vahingonkorvauksen vedoten asennusvirheeseen, jos asennat laitteen väärin tai teet huoltotyön huolimattomasti,  Tarkista vuokranantajalta ja vakuutusyhtiöstäsi, miten korvaukset määräytyvät, jos vahinko sattuu. Mahdollinen kotivakuutus ei välttämättä kata itse aiheutettuja vahinkoja tai puutteellisesti tehtyjä asennuksia.