Vaalea huone ja pieni koira muuttolaatikon sisällä.

Muuttajan muistilista – vinkit stressittömään muuttoon

Muutto uuteen kotiin on yksi elämän suurista käännekohdista, mutta sen ei tarvitse olla pelkkää kiirettä ja kaaosta. Stressitön muutto on mahdollista toteuttaa hyvällä suunnittelulla, ennakoinnilla ja oikealla asenteella. Aloita valmistelut heti kun muuttopäivä on tiedossa, jotta kaikki etenee sujuvasti ja vältyt viime hetken kiireeltä.

Olemme koonneet apuvälineeksi muuttajan muistilistan, joka auttaa sinua varautumaan muuttoon kaikissa vaiheissa, aina muuttoilmoituksen tekemisestä tavaroiden pakkaamiseen ja uuden kodin asuttamiseen. Näiden vinkkien avulla voit minimoida muuttostressin ja keskittyä nauttimaan uudesta elämänvaiheestasi.

Muistettavaa ennen muuttoa

Tee muuttoilmoitus

Voit tehdä muuttoilmoituksen aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää tai viimeistään viikon kuluttua muutosta. Helpoin tapa tehdä muuttoilmoitus on verkossa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi, jossa voit yhdellä ilmoituksella päivittää osoitteesi Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmään sekä Postin osoitetietojärjestelmään. Muuttoilmoituksen käsittelyaika alkaa muuttopäivästä.

Hoida muut irtisanomiset ja ilmoitukset

Muuttoilmoituksen lisäksi on myös muita pakollisia toimenpiteitä, jotka kannattaa hoitaa hyvissä ajoin, jotta stressitön muuttaminen etenee sutjakkaasti.

  • Kotivakuutus: Kotivakuutus ei päivity automaattisesti osoitteenmuutoksen myötä, joten muista siirtää kotivakuutus uuteen asuntoosi. Muutto on myös oiva tilaisuus kilpailuttaa sopimus.
  • Sähkösopimus: Myöskään sähkösopimus ei päivity automaattisesti muuttaessa, joten muista siirtää tai päivittää sähkösopimus. Jos kilpailutat uuden sopimuksen, muista irtisanoa vanha sopimus.
  • Vesi- ja jätehuoltosopimus: Muuttaessa omakotitaloon, kiinteistön uuden omistajan on tehtävä vesi- ja jätehuoltosopimukset paikallisten toimijoiden kanssa. Tutustu paikkakuntakohtaisiin säännöksiin ja ohjeisiin ja tee tarvittavat sopimukset.
  • Internetyhteys: Sovi nykyisen internetyhteyden siirrosta tai irtisanomisesta. Mikäli uudessa asunnossa on internetyhteys valmiina, varmista että saat tarvittavat tiedot ja tunnukset.

Pakkaa järjestelmällisesti

Varmista stressitön muutto fiksulla pakkaamisella ja organisoinnilla. Hanki reilusti tarvittavia pakkausmateriaaleja kuten muuttolaatikoita, kuplamuoveja, tusseja ja teippiä. Pakkaaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin sellaisista tavaroista jotka eivät ole käytössä päivittäin, ja muuttolaatikoiden merkitseminen auttaa tavaroiden purkamista uudessa asunnossa. Muista suojata särkyvät tavarat ja kasvit huolella – kuplamuovin sijaan voit hyödyntää esimerkiksi sanomalehtiä tai pyyhkeitä.

Karsi tarpeettomat tavarat

Muutto on hyvä tilaisuus tehdä hieman inventaariota, sillä pienempi tavaramäärä tarkoittaa pienempää muuttokuormaa. Suositeltavaa olisi käydä ainakin jääkaapin ja pakastimen sisällöt läpi, ja vilkaista myös kuivatuotteiden päiväyksiä. 

Halutessasi voit myös käydä läpi vaatteita, tavaroita ja huonekaluja. Ylimääräiset vaatteet ja tavarat voi lahjoittaa tuttaville tai myydä esimerkiksi kirpputorilla. Muista tyhjentää ja siivota myös varastot, kellarikomerot ja ullakkotilat.

Suunnittele ja valmistaudu muuttopäivään

Kuten sanottu, onnistunut ja stressitön muutto vaatii oikeanlaista valmistautumista, ja yksi tärkeimpiä asioita on itse muuttopäivän järjestelyt. Pyydä muuttoapua ajoissa — muuttaminen on huomattavasti kevyempää ja mukavampaa kun sinulla on apuna ystäviä tai sukulaisia. Sovi myös etukäteen, kuka auttaa missäkin vaiheessa muuttoa, jotta työ sujuu mahdollisimman jouhevasti.

Selvitä myös, löytyisikö joltain tutultasi tarpeeksi iso auto jota voisi käyttää muutossa. Jos vuokraat muuttoauton, varmista, että saat sen käyttöön tarpeeksi ajoissa, jotta sinulla on riittävästi aikaa lastata ja purkaa tavarat. Tarkista myös mitä muuttoauton vuokraan sisältyy.

Jos haluat tehdä muutosta mahdollisimman helpon, muuttofirman palkkaaminen voi olla paras ratkaisu. Ammattilaiset osaavat hoitaa muuton sujuvasti ja turvallisesti, mikä säästää sinut monelta vaivalta. Hoida muuttopalvelun tilaaminen hyvissä ajoin haluamallesi ajankohdalle, ja sovi yksityiskohdista ja mahdollisista lisäpalveluista.

Muistettavaa muuton aikana

Siivoa uusi asunto

Uusi koti saattaa näyttää puhtaalta, mutta sisäänmuuttosiivouksella vielä varmistat, että asunto on raikas, viihtyisä ja valmis asuttavaksi. Tyhjä asunto kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan, sillä siivous on helpompaa ilman suuria huonekaluja ja muuttolaatikoita. Käy jokainen huone läpi huolellisesti ja puhdista myös kaappien sisäosat ja muut hyllyt ja tasot, ennen kuin järjestelet tavarat paikoilleen. Tarkista myös viemärit ja ilmanvaihtoventtiilit.

Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Sovi muuttoavun tai muuttofirman kanssa tavaroiden purkamisen ja kantamisen järjestyksestä. Isommassa asunnossa huonekalut ja muuttolaatikot voi viedä järjestelmällisesti niille tarkoitettuihin huoneisiin, mutta pienemmässä asunnossa tavarat kannattaa järjestää niin, etteivät ne ole tiellä.

Keskity yhteen tehtävään kerrallaan — älä yritä tehdä kaikkea samaan aikaan ja pyydä tarvittaessa apua. Muista myös pitää taukoja, syödä ja juoda vettä säännöllisesti. Pidä tärkeät asiat kuten avaimet, tarpeelliset asiakirjat ja puhelimen laturi helposti saatavilla.

Stressitön muutto edellyttää hyvää valmistautumista, mutta ihan kaikkeen ei pysty ennalta varautumaan. Muuttopäivän aikana voi ilmetä odottamattomia tilanteita, joten ole valmis joustamaan tarpeen tullen.

Siivoa vanha asunto

Varaa loppusiivoukselle tarpeeksi aikaa, tarvikkeita ja pesuaineita. Keittiö ja kylpyhuone ovat yleensä asunnon vaativimmat siivottavat, ja aikaa saa kulumaan myös lattioiden, seinien sekä kaappien sisäosien puhdistamiseen. Kun huolehdit loppusiivouksesta hyvin, voit jättää vanhan asuntosi taaksesi rauhallisin mielin ja aloittaa uuden elämänvaiheen puhtaalta pöydältä.

Jos haluat tehdä siivousprosessista mahdollisimman stressittömän, voi siivousyrityksen palkkaaminen olla hyvä vaihtoehto. Vaivatonta muuttosiivousta tarjoavat Hämeen Laatusiivous Oy Pirkanmaalla, ja Kotiapusi pääkaupunkiseudulla ja Oulussa. Siivoojat hoitavat loppusiivouksen tehokkaasti ja oikeilla välineillä. Muista varata siivouksen ajankohta ajoissa, ja sopia yksityiskohdista kuten ikkunoiden pesusta.

Muistettavaa muuton jälkeen

Tarkista että osoitteesi on ajan tasalla

Digi- ja väestötietovirasto välittää uuden osoitteen automaattisesti tietyille viranomaisille, yrityksille ja yhteisöille. Muista kuitenkin ilmoittaa itse uusi osoitteesi ystävillesi, sukulaisillesi, opiskelupaikkaasi, työnantajallesi sekä harrastuksiisi. Tarkista myös erilaiset jäsenyydet ja tilaukset, kuten suoratoistopalvelut ja lehtitilaukset. Voit myös käyttää Postin Muuttopostipalvelua, jonka avulla päivittäispostisi ohjautuu uuteen osoitteeseesi. Palvelun saa maksutta kuukaudeksi, mutta voit halutessasi ostaa sen vuoden ajaksi.

Pura ja järjestele tavarat

Tavaroiden purkaminen ja järjestely voi tuntua uuvuttavalta muuton jälkeen, mutta rennolla asenteella tämäkin sujuu helpommin ja ilman stressiä. Aloita tavaroiden purkaminen tärkeimmistä huoneista, kuten keittiöstä ja kylpyhuoneesta. Koita myös tehdä makuuhuoneesta rauhoittava paikka, sillä olet ansainnut kunnon yöunet muuttourakan jälkeen. Kun matot, verhot, taulut ja hyllyt löytävät paikkansa, huomaat että uusi asunto rupeaa vähitellen olemaan kotoisampi.

Tutustu uuteen asuntoon ja ympäristöön

Kun olet saanut suurimmat muuttojärjestelyt hoidettua, on aika keskittyä tutustumaan itse asuntoon sekä sitä ympäröivään asuinalueeseen. Tarkasta asunnossa palovaroittimien kunto, pistorasiapaikat ja sähkölaitteiden toimivuus. Käy läpi myös lämmitysjärjestelmän ja ilmastoinnin hallinnointi.

Tutustu asunnon ulkopuolisiin säilytystiloihin ja selvitä autopaikkojen ja pysäköinnin käytännöt sekä jäteastioiden ja kierrätysmahdollisuuksien sijainti. Käy rohkeasti kävelyllä tutustumassa lähiympäristöön, jotta näet missä uudet lähikauppasi ja muut palvelut sijaitsevat.

Lopuksi: nauti uudesta kodistasi

Kun asunto on siivottu ja tavarat on purettu sekä järjestetty, on nauttia uudesta kodista. Muutto on aina iso askel, ja nyt kun se on ohi, voit alkaa rakentamaan arkea uudessa ympäristössä.

Uuteen kotiin tottuminen saattaa joskus hieman kestää, mutta ota itsellesi aikaa rentoutumiseen ja rauhassa sopeutumiseen. Tee itsellesi mieluisia asioita, kutsu ystäviä kylään ja sisusta asunto omannäköiseksi. Muista, että kaiken ei tarvitse olla valmista yhdessä päivässä. Pikkuhiljaa uusi kotisi alkaa muotoutua paikaksi, jossa viihdyt ja voit tuntea olosi täysin kotoisaksi.