Energiatehokas talo: avain kestävään asumiseen

Energiatehokkuus on yhä useammin yksi tärkeistä kriteereistä asuntoa ostaessa. Energiatehokkaasti suunnitellut tarjoavat monia etuja, kuten alhaisemmat energiakustannukset ja positiivisen vaikutuksen ympäristöön. Keskeisiä tekijöitä energiatehokkaan kodin suunnittelussa ja toteutuksessa ovat tiiviys ja riittävä ilmanvaihto.

Uudisrakentamisessa rakentamismääräysten vaatima energiatehokkuuden vähimmäisluokka on B, mutta energialuokkaan A kuuluvat rakennukset ovat jo nykypäivää. A-luokituksen talo on taloudellisesti kannattava investointi, sillä energiatehokkuustoimenpiteet maksavat itsensä takaisin ja parantavat talon jälleenmyyntiarvoa. 

Jos olet etsimässä energiatehokasta taloa, kannattaa tarkistaa talon energiatodistus, joka antaa käsityksen sen energiatehokkuudesta ja ekologisuudesta. Oikealla suunnittelulla ja toteutuksella voit nauttia mukavasta, turvallisesta ja taloudellisesta asumisesta energiatehokkaassa kodissa.

Energiatehokkuuden suunnittelu

Kun tavoitteena on rakentaa energiatehokas talo, on energiatehokkuuden suunnittelu avainasemassa. Ammattilaisten suunnittelema kokonaisuus takaa parhaan mahdollisen lopputuloksen ja asumismukavuuden.

Energiatehokkaan pientalon periaatteet

Energiatehokkaan pientalon suunnittelussa keskitytään muun muassa seuraaviin periaatteisiin:

  • Rakenteiden tiiviys: Rakennuksen tiiviys on erittäin tärkeä energiatehokkuuden kannalta, sillä se vähentää lämmityksestä aiheutuvia energiakustannuksia ja parantaa sisäilman laatua.
  • Oikea ilmanvaihto: Riittävä ja oikein suunniteltu ilmanvaihto takaa hyvän sisäilman laadun energiatehokkaassa talossa. Ilmanvaihdon toteuttaminen nykyaikaisilla tekniikoilla, kuten esimerkiksi lämmöntalteenotolla, voi tuoda merkittäviä säästöjä energiakustannuksiin.
  • Energiatehokas talotekniikka: Talotekniikan valinta tulee tehdä huolella, sillä se vaikuttaa merkittävästi kodin energiankulutukseen. Hyödynnettäviä ratkaisuja ovat esimerkiksi aurinkopaneelit tai maalämpö. Lue lisää maalämmöstä lämmitysmuotona täältä.
  • Materiaalien ja rakennustapojen valinta: Energiatehokkaassa pientalossa pyritään käyttämään ympäristön kannalta parhaita rakennustuotteita ja välttämään tarpeettomia energiasyöppöjä. Rakennuksen suunnittelussa energiatehokkuutta ajatellen tulee huomioida myös rakenteiden pitkäikäisyys ja kestävyys.

Suunnitteluprosessissa on tärkeää, että rakennusalan ammattilaiset otetaan mukaan alusta alkaen. Näin voidaan varmistaa energiatehokkaan pientalon periaatteiden toteutuminen sekä varmistaa, että kodista tulee paitsi energiatehokas ja ympäristöystävällinen, myös toimiva ja mukava asua.

Rakentaminen ja tekniikka

Kun talot rakennetaan ottaen huomioon seinät, ikkunat, ovet, ylä- ja alapohjan sekä aikaisemmin mainitut tiiviysvaatimukset, saadaan aikaan asumismukavuudeltaan erinomaisia koteja, pienemmillä energiakustannuksilla ja vähemmillä ympäristövaikutuksilla.

Seinät

Energiatehokkaassa talossa seinät ovat yksi tärkeimmistä rakenteista. Seinien rakentamiseen käytetään eristäviä materiaaleja, kuten mineraalivillaa tai puhallusvillaa. Nämä materiaalit auttavat pitämään lämmön sisällä talossa ja kylmän ulkona. Seinien tiiviys on myös olennainen tekijä energiatehokkuuden saavuttamisessa; rakenteet toteutetaan huolellisesti, jotta vältetään lämpö- ja ilmavuodot.

Ikkunat ja ovet

Ikkunat ja ovet ovat toinen merkittävä osa energiatehokkaan talon rakentamista. Valitaan energiaa säästäviä ikkunoita, kuten kolminkertaisia lasi-ikkunoita, joissa on eristävä kaasutäyte (esimerkiksi argonia). Ovet ovat myös keskeisiä energiatehokkuuden kannalta, ja niissä käytetään esimerkiksi lämpöeristettyjä ovilevyjä ja tiivisteitä, jotka estävät ilmavuodot.

Ylä- ja alapohja

Yksi suurimmista lämmönhukan alueista on yläpohja, joten sen rakenteella on merkittävä rooli energiatehokkuudessa. Yläpohja eristetään lämmönpitävillä materiaaleilla, kuten mineraalivillalla, auttaen vähentämään lämmönhukkaa. 

Myös alapohjan eristys on tärkeää, jotta kylmyys maasta ei tunkeudu sisälle taloon. Alapohja eristetään yleensä polyuretaanilevyillä tai vastaavilla eristysmateriaaleilla, jotka estävät kosteuden sekä kylmän tunkeutumisen.

Lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät

Lämmitysmuodot

Energiatehokas talo voi hyödyntää monia lämmitysmuotoja, jotka vaikuttavat asumismukavuuteen ja käyttökustannuksiin. Yleisiä lämmitysmuotoja ovat maalämpö, kaukolämpö, ilma-vesilämpöpumput ja suora sähkölämmitys. 

  • Hyvä valinta lämmitysjärjestelmäksi on yhä suositumpi maalämpö, joka tarjoaa korkean asumismukavuuden, alhaiset käyttökustannukset ja omavaraisuuden. Maalämpöjärjestelmä hyödyntää uusiutuvaa maaperästä saatavaa lämpöenergiaa, mikä tekee siitä ympäristöystävällisen valinnan samalla kun se vähentää riippuvuutta ulkopuolisista energianlähteistä. Lisäksi maalämpö tarjoaa erinomaisen tasapainon taloudellisuuden, tehokkuuden ja omavaraisuuden välillä, mikä tekee maalämmöstä houkuttelevan vaihtoehdon energiatehokkaisiin koteihin. Vaikka maalämmön hankintakustannus voi olla suhteellisen korkea, maalämpöjärjestelmän käyttökustannukset ovat edulliset. Lue lisää maalämmöstä lämmitysmuotona täältä.
  • Kaukolämpö on yleinen vaihtoehto Suomessa, erityisesti kaupunkialueilla. Se tarjoaa luotettavan lämmön lähteen, mutta sen käyttökustannukset voivat olla korkeammat kuin maalämmön. 
  • Ilma-vesilämpöpumppu on taloudellisempi vaihtoehto asentaa, ja se hyödyntää ulkoilman lämpöenergiaa lämmön tuottamiseen. 
  • Suora sähkölämmitys on edullisin asentaa, mutta sen käyttökustannukset ovat yleensä korkeammat kuin muilla vaihtoehdoilla. 

Kunkin lämmitysjärjestelmän valintaan vaikuttavat taloudelliset tekijät, sijainti, energiatehokkuusvaatimukset ja omat tarpeet. Energiatehokkuus huomioiden aurinkoenergian hyödyntäminen esimerkiksi aurinkokeräimillä tai aurinkopaneeleilla on myös mahdollista. Näin voidaan tuottaa esimerkiksi lämmintä käyttövettä tai sähköä jopa omakotitalon tarpeisiin. 

Energiatehokas ilmanvaihto

Energiatehokkuutta tarkastellessa myös ilmanvaihtojärjestelmä on tärkeä osa kokonaisuutta, sillä se vaikuttaa energiankulutukseen niin lämmityksen kuin jäähdytyksenkin osalta. Hyötysuhde on keskeinen tekijä valittaessa ilmanvaihtojärjestelmää, ja se tarkoittaa sitä, kuinka suuren osan poistoilmasta talteen otetusta lämmöstä voidaan hyödyntää tuloilmassa. Korkean hyötysuhteen omaava lämmöntalteenottolaite on energiatehokas valinta.

Ilmanvaihtojärjestelmän valinnassa kannattaa vertailla eri malleja ja valita niistä paras hyötysuhteen, käyttömukavuuden ja investoinnin kustannusten kannalta. 

Tuloilmanlämmityksen energiatehokkuus on tärkeää huomioida, ja ikkunoiden lämmönläpäisykertoimen tulisi olla 1,0 W/m²K ja ovien 0,8 W/m²K. Tasainen huonelämpötila ja välttämättömän lämmönmäärän tuottaminen ovat energiatehokkaan talon olennaisia ominaisuuksia.

Energiankulutus ja ekologisuus

Energiatehokas talo tarkoittaa pientä energiankulutusta tavalliseen taloon verrattuna. Tämä saavutetaan hyödyntämällä erilaisia rakennusteknisiä ratkaisuja ja energiatehokkaita laitteita. Energiatehokkuus ja ekologisuus ovat tärkeitä talon suunnittelussa sekä materiaalivalinnoissa.

Energialuokat ja energiatodistus

Rakennuksen energiatehokkuus asetetaan energialuokkaan, joka kuvaa sen energiankulutusta neliömetriä kohti kuukauden aikana. Energialuokitus perustuu laskennalliseen energiatehokkuuden vertailulukuun, E-lukuun (kWh/m2 vuosi). Energialuokat vaihtelevat luokasta A (paras) luokkaan G (huonoin). Energiatehokkuuden lisäksi energialuokka kertoo myös rakennuksen ekologisuudesta.

Energiatodistus puolestaan on dokumentti, joka antaa tietoa rakennuksen energiatehokkuudesta. Se sisältää rakennuksen energiatehokkuusluokitus, E-luvun (kWh/m2 vuosi) ja muun muassa ohjeita energiankulutuksen vähentämiseen. Energiatodistus myönnetään VTT hyväksymän asiantuntijan toimesta.

Energiatehokkaan talon energiankulutus jakautuu kolmeen pääkategoriaan:

  • Huonetilojen lämmityksen energiankulutus (noin 50 %)
  • Lämpimän käyttöveden energiankulutus (noin 20 %)
  • Valaistuksen ja kodin laitteiden energiankulutus (noin 30 %)

Hyvä lämmöneristys, ilmanvaihto ja energiatehokkaat kodinkoneet ovat tärkeitä tekijöitä energiatehokkaan talon suunnittelussa. Tällainen talo voi olla kooltaan, materiaaleiltaan ja arkkitehtuuriltaan millainen tahansa.

Erilaiset energiatehokkaat talot

Passiivi-, matala- ja lähes nollaenergiatalot

Passiivitalo on yksi esimerkki energiatehokkaasta talosta. Tämäntyyppiset talot on suunniteltu niin, että niiden energiantarve on erittäin alhainen. Passiivitaloissa hyödynnetään passiivisia menetelmiä, kuten hyvää lämmöneristystä, tehokasta ilmanvaihtoa ja auringonvalon lämmön hyödyntämistä, jolloin rakennuksen lämmitys- ja jäähdytystarve on mahdollisimman pieni. Tällainen talotyyppi voi sisältää omakotitaloja, pientaloja ja rivitaloja.

Matalaenergiatalo on puolestaan rakennus, joka on suunniteltu kuluttamaan huomattavasti vähemmän energiaa kuin perinteiset talot. Tämä voidaan saavuttaa esimerkiksi valitsemalla energiatehokkaat kodinkoneet, eristämällä rakennus hyvin ja hyödyntämällä energiansäästöä edistäviä järjestelmiä. Matalaenergiatalon energialuokka on usein A, kun taas rakentamismääräykset edellyttävät uusien talojen olevan vähintään luokassa B.

Lähes nollaenergiatalo on rakennustyyppi, jossa energiaa kulutetaan hyvin vähän tai ei ollenkaan. Lähes nollaenergiataloissa hyödynnetään paitsi passiivisia energiansäästömenetelmiä, myös aktiivisia menetelmiä, kuten aurinkopaneeleja tai vesivoimaa, energiantuotantoon. Näissä taloissa energiatehokkuus on korkea, mikä vaikuttaa myönteisesti niiden jälleenmyyntiarvoon.

Jokainen näistä energiatehokkaista talotyypeistä voi olla omakotitalo, rivitalo tai pientalo, riippuen rakennuksen koosta ja asukkaiden määrästä. Näiden talotyyppien yhteisenä piirteenä on, että ne ovat ekologinen ja taloudellinen valinta niin rakentajille kuin asukkaillekin. Energiatehokkaat talot tarjoavat mukavan asumisen ja pienemmät asumisen kustannukset energiaan ja lämmitykseen liittyen.

Materiaalit ja lämmöneristys

Energiatehokkaan talon suunnittelussa materiaalien valinta on keskeisessä roolissa. Oikeanlainen lämmöneristys auttaa minimoimaan lämpöhäviöt, säästäen energiaa ja vähentäen ympäristön kuormitusta. Esimerkiksi polyuretaanilevy on eristysmateriaalien joukossa yksi parhaimmista lämmöneristävyydeltään, joten sen käyttö voi olla perusteltua kodin rakenteissa.

Lämmöneristys: Rakennuksen lämmöneristys on tärkeää toteuttaa oikein jo alusta alkaen, sillä sen parantamista jälkikäteen voi olla monimutkaista ja kallista. Ulkoseinät, ikkunat, ovet sekä ala- ja yläpohjat muodostavat talon vaipan, joka on energiatehokkuuden kannalta kriittinen. Vaipan lämmöneristävyyttä voidaan mitata U-arvolla, joka kuvaa rakenteen lämmöneristyskykyä. Mitä pienempi U-arvo, sitä parempi on energiatehokkuus.

Hyvä lämmöneristys edellyttää huolellista suunnittelua ja materiaalivalintoja. Erilaiset eristemateriaalit, kuten polyuretaanilevy, mineraalivilla, puhallusvilla ja EPS-levy, tarjoavat erilaisia lämmöneristysominaisuuksia ja käyttökohteita. Valittujen eristemateriaalien soveltuvuus ja oikea asennustapa ovat avainasemassa energiatehokkaan kokonaisuuden saavuttamisessa.

Lämpöhäviö: Yksi merkittävä energiatehokkuuteen vaikuttava tekijä on lämpöhäviöiden minimointi. Tähän voidaan vaikuttaa muun muassa lämmöneristyksen laadulla, ilmanvuotoluvulla ja rakenteiden tiiviydellä. Hyvällä suunnittelulla ja materiaaleilla voidaan pienentää rakennuksen julkisivun pinta-alaa, saumojen määrää ja ikkuna- ja ovipintojen kokoja, mikä vähentää lämmön karkaamista ulos.

Energiatehokkaan talon rakentamisessa tulee ottaa huomioon useita lämmöneristystä, materiaalivalintoja ja rakenteiden tiiviyttä koskevia seikkoja, jotta saavutetaan paras mahdollinen energiansäästö. Näin voidaan varmistaa, että talo on paitsi mukava ja miellyttävä asua, myös ekologinen ja kustannustehokas.

Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit ovat energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa tuottaa sähköä itse. Viime vuosina aurinkopaneelit ovat yleistyneet, sillä ne ovat edullinen tapa saada sähköä kiinteistön tarpeisiin nouseviin sähkön hintoihin nähden.

Aurinkosähkön tuottaminen kasvattaa kiinteistön arvoa ja tuo tuntuvaa säästöä niin omakotitaloasukkaille kuin taloyhtiölle ja taloyhtiön asukkaiden sähkökuluihinkin. Energiatehokas ja ekologinen aurinkosähkö on hyödyllinen ympäristöteko.

Aurinkopaneelien optimaalinen hyöty saadaan sijoittamalla talo etelärinteeseen auringon kannalta. Nykyaikaiset aurinkopaneelit ovat kehittyneet paljon ja ovat paljon tehokkaampia kuin aiemmin. Esimerkiksi, aurinkopaneelit voidaan asentaa kolmeen suuntaan (etelä 10,4 kWp, itä 5,355 kWp, länsi 5,355 kWp), jolloin vuosituotanto voi olla noin 17 MWh.

Markkinoilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja aurinkopaneeleille, ja parhaat aurinkopaneelit ovat kestäviä, tehokkaita, ja niiden takana on tunnettu ja luotettava brändi. Korkealaatuisilla aurinkopaneeleilla on myös markkinoiden pisin takuu, jopa 40 vuotta materiaaleille ja tuottavuudelle.

Kun valitset aurinkopaneeleita energiatehokkaaseen taloon, on tärkeää huomioida talon sijainti, rakennuksen asettelu ja paneelien tehokkuus. Näin voit varmistaa, että aurinkopaneelit tuottavat riittävästi sähköä talon tarpeisiin ja auttavat sinua säästämään sekä luontoa että sähköä pitkällä aikavälillä.

Sähköauton latauspiste

Sähköautojen ja ladattavien hybridien yleistyessä yhä useammassa talossa ja taloyhtiössä on tarvetta järjestää sähköauton latauspisteitä. Latauspisteiden asentaminen kotiin tai taloyhtiön alueelle on tärkeä askel kohti energiatehokasta asumista.

Ensimmäisenä on hyvä selvittää oman talon tai taloyhtiön tarpeet ja mahdollisuudet sähköauton latauspisteen asentamiseen. Esimerkiksi talokeskuksen ja sähköjohtojen uudelleenasennus voi olla tarpeellista, jotta lataus saadaan järjestettyä mahdollisimman tehokkaasti. Latauspisteen asennuksen hinta voi vaihdella, ja esimerkiksi seinään asennettavan latauspisteen hinta 15 metrin etäisyydellä sähkökaapista on noin 1450 euroa.

Latauspisteitä on erilaisia, ja niiden valintaan liittyy muun muassa latausteho-, käyttötarkoitus- ja sijaintipaikkojen huomioimista. Perustietoa ladattavista autoista ja erilaisista latauspisteistä sekä niiden toteuttamis- ja käyttökustannusten jakosuosituksia löytyy esimerkiksi Motivan sivuilta. (linkki https://www.motiva.fi/)

Taloyhtiöissä sähköautojen latauspistesuunnitteluun liittyy useita kysymyksiä, kuten latauspisteiden toteuttamistavat, omistus- ja vastuujärjestelyt sekä latauspisteiden kustannukset. Näihin kysymyksiin kannattaa paneutua yhdessä taloyhtiön hallituksen tai isännöitsijän kanssa. Yleisin ja käytännöllisin paikka auton lataamiseen on koti, ja siksi taloyhtiöiden kannattaa ottaa aktiivinen rooli sähköauton latauspisteen toteuttamisessa.

Energiatehokkaan asumisen tavoittelu kannattaa siis aloittaa selvittämällä omat tarpeet ja mahdollisuudet sähköauton latauspisteen asentamiseen. Latauspisteiden asentaminen auttaa vähentämään päästöjä, säästämään energiaa ja parantamaan energiatehokkuutta niin omakotitaloissa kuin taloyhtiöissäkin.

Laadunhallinta

Energiatehokas talo vaatii tarkan laadunhallinnan sekä suunnitteluvaiheessa että rakentamisen aikana. Huolellinen laadunvalvonta varmistaa, että talon energiatehokkuuteen vaikuttavat tekijät, kuten maalämpö, u-arvot ja sisäilman laatu, toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla.

Maalämpö on yksi tehokkaimmista ja ympäristöystävällisimmistä lämmitysmuodoista. Se hyödyntää maaperän lämpöä lämmittämään talon ja käyttövettä. Maalämpöpumppu tulee valita talon kokoon ja energiantarpeeseen sopivaksi, jotta se toimii tehokkaasti. Asianmukainen asennus ja huolto varmistavat myös maalämmön pitkäikäisen toimivuuden.

U-arvo kuvaa rakenteen lämmöneristyskykyä. Energiatehokkaassa talossa pyritään mahdollisimman alhaisiin u-arvoihin, sillä ne vähentävät talon lämmitysenergian tarvetta. Laadunhallinnassa on tärkeää seurata rakenteiden toteutusta, jotta u-arvot saavutetaan suunnitellusti ja ilman lämpövuotoja. Rakennusmateriaalien tulee vastata suunniteltua laatua, ja ammattitaitoisten rakentajien tulee olla vastuussa rakenteiden toteuttamisesta.

Sisäilman laatu on merkittävä tekijä energiatehokkaassa talossa. Hyvä sisäilman laatu edellyttää tehokasta ilmanvaihtoa ja kosteudenhallintaa. Rakentamisen aikana tulee varmistaa, että ilmanvaihtojärjestelmät asennetaan oikein ja että rakennuksen kosteustekniset ratkaisut toteutuvat suunnitellusti. Sisäilman laadun ylläpitämiseksi on myös tärkeää huolehtia talon jatkuvasta ylläpidosta ja huollosta.

Laadunhallinta on siis keskeinen osa energiatehokkaan talon toteutusta. Ammattilaisten suunnittelema talo, jossa laadunhallintaa noudatetaan johdonmukaisesti, voi tuoda merkittäviä säästöjä talon käyttö- ja energiakustannuksiin sekä li